Alles over ontharen : Wat moet ik zeker niet doen na het harsen?

Harsen is een van de meest populaire technieken van ontharen en hoewel de resultaten er mogen zijn – een gladde, zachte huid – is het wel belangrijk om je huid goed te verzorgen na het harsen. Zo voorkom je ongemakken als rode bultjes of zelfs ontstekingen.  

Er is een hele lijst met dingen die je het best kunt proberen te voorkomen omdat je huid extra gevoelig is na de behandeling. Ten eerste is het belangrijk dat dat je hitte probeert te mijden in de eerste 24 uur: geen warm bad, stoom of sauna en jacuzzi’s omdat die de huid kunnen irriteren en ontstekingen kunnen veroorzaken in je open poriën. Zwemmen in chloorwater werkt ook irriterend. Om de poriën te helpen dichtgaan, maak je regelmatig gebruik van een moisturiser op basis van tea tree olie.

Het is zeer belangrijk dat je na het ontharen je huid goed schoonmaakt omdat de haarfollikels nog openstaan, waardoor je sneller infecties kunt oplopen. Neem een warme (geen hete) douche. Zowel olie op basis van tea tree of lavendel is goed voor je huid, maar zorg altijd dat je handen helemaal schoon zijn voordat je gaat smeren.  

Als je last hebt van irritatie, is het verstandig om frictie te mijden: draag losse kleding en katoenen ondergoed zodat je huid kan ademen. Dit is zeker relevant als je een met Veet koude waxstrips een bikiniwax hebt ondergaan.

Vermijd tot 24 uur na het ontharen ook factoren als deodorant of geparfumeerde producten, deze kunnen leiden tot een gevoelige of pijnlijke huid.

Om ingegroeide haartjes te voorkomen, begin je een paar dagen na de behandeling met het verwijderen van de afgebladderde huidcellen. Houd je huid gehydrateerd en verzorg het door en moisturiser toe te voegen aan je dagelijkse huidverzorging.

Haartjes beginnen ongeveer na 4 weken terug te groeien. Probeer niet te scheren tussen je harsafspraken door: dit onderbreekt de cyclus waarin haar groeit en om te kunnen harsen wil je wel dat je haartjes op een bepaalde lengte zijn. Laat je haar dus een beetje groeien zodat je helemaal klaar bent voor je volgende ontharingssessie!