Ontharingstips : Waarom Hebben We Haar?

Voor veel vrouwen is de taak van ontharen een dagelijkse inspanning. En zelfs de gemiddelde man besteedt tot en met zes maanden van zijn leven aan zijn baard scheren! Met al deze behoefte aan ontharen zou je kunnen denken dat we door evolutie wel al eens haarloos zouden moeten zijn. Er zijn echter eeuwenoude redenen waarom wij mensen lichaamsbeharing hebben, en waarom je er zeker van kan zijn dat het weer terug groeit, zelfs na de meest rigoureuze ontharingsmethode. We kijken naar enkele redenen waarom lichaamshaar bestaat, zelfs op de meest vervelende plekken.

Wat ligt er onder het oppervlak?

De reis van iedere haar begint onder het huidoppervlak. De cellen in onze haarzakjes delen zich en vermenigvuldigen, en duwen de oude cellen naar buiten waar ze een haarschacht vormen. Deze haren groeien een tijdje, wat bekend staat als de anagene fase, waarna ze rusten tijdens de telogene fase en uiteindelijk afvallen. De anagene fase varieert in lengte, afhankelijk van het type haar. Daarom groeien de haren op ons hoofd jaren langer dan het haar op bijvoorbeeld de benen.

Zweten of niet zweten

Ondanks onze klachten zijn mensen relatief haarloos in vergelijking met andere zoogdieren. Sinds onze primaat jaren hebben we het meeste haar dat ooit het lichaam bedekte van ons afgeworpen - een grote opluchting tijdens het bikini seizoen! Een van de belangrijkste redenen hiervoor is oververhitting van het lichaam tegengaan. Zweet koelt ons af door verdamping, en met slechts een dun laagje haar kan ons lichaam zich beter aan passen aan zelfs extreme temperaturen.

Een beschermde laag

Het haar dat is overgebleven dient ook belangrijk doel. Eén van de functies van het haar op ons hoofd is een betere bescherming tegen de zon bieden. Zelfs onze wenkbrauwen bieden bescherming, door onze ogen uit de buurt van zweet en regen te houden. Als we terug kijken naar de dagen dat mensen moesten jagen en hun familie beschermen in het wild, diende de haren op onze benen, armen en rug vermoedelijk als bescherming tegen snijwonden en schaafwonden, en ook tegen vervelende insecten. Nu we niet meer jagen in het wild, is het geen wonder dat gladde benen de vrouwelijke trend is geworden.

Een sensuele reden?                                                                                                                     
Veel vrouwen zijn het erover eens dat overtollig haar bij de bikinilijn en oksels meer een last is dan een aanwinst. Ironisch genoeg wordt gezegd dat de dikke haren in de meer intieme zones voortkomen uit het vermogen om bij te dragen aan het uitstoten van feromonen, die seksuele prikkelingen kunnen stimuleren bij anderen, en zelfs mensen seksueel aantrekkelijk kunnen maken.

Ontharen

Met veranderingen in de modetrends en een enorm scala aan cosmetica binnen handbereik, is het geen wonder dat de smaak van mensen wat betreft lichaamshaar is veranderd. Waxen is één van de meest voorkomende oplossingen voor lange termijn ontharing, en de Veet Spawax Elektrische waxverwarmer stelt je in staat om een professioneel resultaat te krijgen in het gemak van je eigen huis. Voor de korte termijn kan scheren of een ontharingscrème een goede oplossing zijn. Warrige wenkbrauwen kunnen worden bijgewerkt met een eenvoudige pincet.

Er zijn vele redenen waarom onze lichamen haar produceren, soms op vervelende plaatsen. Maar terwijl het goed is om te weten dat lichaamshaar wel een functie heeft - met het beschikbare aanbod van ontharingsoplossingen hoeft ongewenste lichaamshaar voor de moderne vrouw geen probleem te zijn.