Alles over ontharen : Alles wat je moet weten over ontharen

Van je wenkbrauwen tot je bikinilijn, ontharen is al eeuwen een onderdeel van schoonheidsroutines. Wanneer we kijken naar de veranderingen op het gebied van schoonheidstrends en de grote vorderingen van de technologie, is het geweldig om te zien hoeveel methodes we hebben ontwikkeld. Van thuismiddelen tot volledige salonbehandelingen. Hier kijken we naar ’s werelds meest populaire ontharingsmethoden en hoe deze zich ontwikkeld hebben door de jaren heen. Misschien ontdek je nog wat nuttige tips!

Scheren 
Zelfs de oude Egyptenaren gebruikten een soort scheermes gemaakt van brons of vuursteen om hun lichamen zacht en haar-vrij te houden (1). Er wordt gezegd dat dit een belangrijk kenmerk was van welvarendheid en status. Doordat rokjes steeds korter werden in de 20e eeuw, werd scheren heel een vast onderdeel in de schoonheidsroutine van de vrouw. Scheren is tegenwoordig nog steeds erg populair, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zelfs moderne scheermesjes kunnen vaak irritatie veroorzaken. Ze brengen nog steeds het risico op wondjes met zich mee. Ondanks het feit dat scheren gemakkelijk en snel kan zijn, kan de snelle teruggroei een nadeel zijn. Dit betekent dat je de routine misschien vaker moet herhalen dan je zou willen.

Harsen of waxen
Waxen of harsen is een ouderwetse methode van ontharen. Sugaring was hier de eerste vorm van. De oude Egyptenaren, bekend om hun unieke schoonheidstrucjes, gebruikten een mix van citroen, suiker en water. Dit verwarmden zij tot een siroop. Ze smeerden wat van deze siroop op de huid, lieten het koelen en trokken het er snel af. De pasta trok het haar direct uit de wortel, waardoor het minder snel terug groeit dan met scheren. Tegenwoordig zijn er gemakkelijkere manieren om te harsen, bijvoorbeeld met de Spawax elektrische waxverwarmer. Het geeft je een resultaat zoals bij de salon, maar dan in de comfort van je eigen huis. Je hoeft niet je eigen wax te bereiden. Verwarm de wax in de magnetron voordat je het op je huid aanbrengt. Als de oude Egyptenaren toch eens Veet konden gebruiken!

Ontharingscrèmes 
We associëren ontharen vaak met pijn, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Het kan juist een fijne ervaring zijn; ontharingscrèmes vormen de meest pijnvrije methode van ontharing. De crème lost de ongewenste haartjes op vanaf het huidoppervlakte. Hierdoor laat het een zachte huid achter. Ontharingscrèmes lijken een moderne manier van ontharen, maar het bestaat al duizenden jaren. Vroegere recepten bevatten zelfs ingrediënten die voor haaruitval zorgen, zoals arsenicum of ongebluste kalk (2). Dit zijn niet de meest huidvriendelijke ingrediënten, maar het werkte blijkbaar wel! Gelukkig zijn ontharingscrèmes nu zo ontwikkeld dat ze veiliger te gebruiken zijn.

Zoals je kunt zien is ontharen altijd al aanwezig geweest bij schoonheidsbewuste mensen en is het aangepast aan de veranderende tijden. Scheermesjes, wax en ontharingscrèmes zijn nu gemakkelijker om te gebruiken. Welke methode je ook kiest, afrekenen met ongewenste haartjes is nog nooit zo makkelijk geweest.