Aanpakken bij de wortel

Ons haar nemen we vaak voor lief. Het zit er als we het nodig hebben en als we het niet nodig hebben kunnen we het verwijderen. Deze kleine eigenschappen van onze lichamen zijn veel meer dan je kunt zien, omdat het een compleet en complex system is. Het is belangrijk om dit in ons achterhoofd te houden wanneer we het hebben over verschillende ontharingsmethoden.

 Pelo

 

A          Haarschacht[1]
B          Haarspiertje
C          Haarwortel
D          Talgkliertje
E          Haarzakje
F          Haarpapil

 

Hoe ontharing werkt

Bij het zien van de afbeelding kunnen we ons meteen voorstellen wat er gebeurt wanneer we verschillende ontharingsmethoden gebruiken.

Scheren

Bij scheren snijdt het scheermes het haar net boven de huid af, maar de rest van het haar blijft gezond achter en kan verder groeien. Daarom kan het een paar uur duren voordat er stoppels zichtbaar worden en is het een kwestie van dagen voordat te haren weer terug zijn.

Ontharingscrèmes

Net als bij scheren lossen ontharingscrèmes de haren net boven het huidoppervlak op, maar tast de wortel niet aan. Dat betekent dat met deze methode de haren na maximaal vier dagen weer terugkeren. Het voordeel van ontharingcrèmes is dat het haar lager afbreekt dan bij het scheren en een minder scherpe rand achterlaat.

Waxen

Waxen is een vorm van ontharen waarbij het haar volledig wordt verwijderd. Zoals je kunt op de afbeelding wordt de volledige haar tot in de haarwortel verwijderd. Vanuit de haarpapil groeit er een compleet nieuwe haar, waardoor je een paar weken niet hoeft te scheren.

IPL

Intense Pulsed Light (IPL) werkt weer op een heel andere manier. IPL gebruikt een reeks lichtflitsen met hoge intensiteit, die eigenlijk schade aanbrengen aan het gehele systeem. Het voorkomt dat er opnieuw haar kan groeien vanuit het complexe netwerk van de haarpapil nadat het is verwijderd.

Wroeten

Door de vereenvoudigde afbeelding voor ons te zien, begrijpen we waarom ontharingsmethoden voor de ene persoon beter werken dan voor de ander. Als je genoeg hebt van je ontharingsroutine, overweeg dan iets dat invloed heeft op het gehele haar- en wortelsysteem, in plaats alleen dat te verwijderen wat zichtbaar is.

* «Ons onderzoek liet zien dat de gemiddelde haarreductie voor alle proefpersonen 54% was na 3 maanden, en 50% in 18 maanden na de laatste behandeling»


[1] http://dermatology.about.com/cs/hairanatomy/a/hairbiology.htm