Wat is Intense Pulsed Light Technologie?

Het schijnt dat Alexander de Grote een obsessie had met scheren, dat Cleopatra regelmatig harstte met suikerhars en dat Julius Caesar ongewenste haartjes epileerde met een pincet. Afhangend van wat in was op dat moment, hebben mensen altijd de drang gevoeld om ongewenst lichaamshaar te verwijderen. Heb je geen zin om de rest van je leven te moeten scheren, harsen of epileren? Wellicht is een langduriger oplossing meer iets voor jou, en dan zou je aan IPL kunnen denken.

Wat is IPL?

Intense Pulsed Light technologie bestaat sinds het begin van de jaren 2000. Het is een techniek waarbij een snel reeks hoge lichtflitsen ongewenst haar beschadigen en losmaken van de haarwortel. Ongewenst haar wordt langdurig verwijderd en is zeer effectief voor het verwijderen van lange, dikke haren.

Hoe werkt IPL?

De glazen punt van het IPL-apparaat wordt op losse haren toegepast. Door de korte, warme lichtflitsen laat het haartje los van de wortel. Om zo effectief mogelijk te werken, is IPL het beste te doen wanneer het haar net geknipt is. Wanneer haar langere tijd niet is geknipt, is er minder pigment aanwezig en IPL werkt juist optimaal bij zoveel mogelijk pigment. Het maakt haar namelijk kwetsbaarder voor de lichtflitsen.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Professionele IPL behandelingen vinden plaats in schoonheidssalons of bij de dermatoloog en worden uitgevoerd door specialisten. Elke behandeling duurt ongeveer 20 minuten en voor het optimale resultaat zijn om de 3 weken 4 tot 6 sessies nodig. Patiënten dragen oogbescherming en vaak wordt een koude gel gebruikt om de huid gekoeld te houden. IPL apparaten hebben een ingebouwd koelingssysteem waardoor de huid niet verhit kan raken. Het is belangrijk dat je huis niet verbrandt is door de zon voordat je de behandeling start.

IPL vs laserontharing

Na de behandeling kun je direct weer aan het werk als je wilt, je hoeft niet eerst een periode rust te houden. Het gaat ook veel sneller om te ontharen door middel van IPL dan door laserontharing en je kunt een veel groter oppervlak van je lichaam tegelijk behandelen.

IPL behandelingen thuis

Er zijn mogelijkheden om thuis gebruik te maken van IPL, waarbij een veilige lichtflits de haargroei vanaf de wortel tegenhoudt. In een korte tijd onderga je thuis een IPL ontharing zoals je die bij een schoonheidssalon zou ondergaan. Je kunt ook kiezen voor een oplossing die zich richt op een kleiner oppervlak en onderdelen van je lichaam waar je moeilijker bij kunt.

Als je net als Cleopatra droomt van een satijnen huid maar je hebt geen zich in ontharingscrème, harsen of scheren, dan is IPL voor jou een optie. Het is ideaal tegen dikke, donkere haren en als je het goed inplant kun je tijdens de lunch gewoon een behandeling ondergaan en daarna weer lekker verder gaan met je dag.