Wat is de beste manier van ontharen?

Stel je eens voor: je bent helemaal opgetut en klaar voor dat avondje uit waar je al lange tijd naar uitkeek. Je dacht dat je er van top tot teen geweldig uitzag in je zwartje jurkje, maar je enthousiasme verdwijnt snel als je merkt dat er een aantal irritante haartjes zichtbaar zijn op je benen. Je zou kunnen proberen een afspraak bij een schoonheidssalon te maken, maar dat is waarschijnlijk lastig zo laat op de avond. Je enige optie is dus om thuis een snelle oplossing te vinden. Het bepalen van de beste ontharingsmethode kan voor verwarring zorgen, daarom zetten we de beste manieren om een keuze te maken op een rijtje. 

Scheren

Scheren is een optie als je haast hebt. Met een scheermesje kunnen de haartjes gemakkelijk dicht bij de huid afgeschoren worden. Deze methode is geschikt voor de meeste lichaamsdelen, behalve het gezicht. De haartjes komen wel sneller terug, in 1 tot 3 dagen, dan bij andere methodes zoals waxen. Er wordt aangeraden een scheergel of scheerschuim aan te brengen voordat je begint met scheren, zodat het mesje gemakkelijker over de huid glijdt en sneetjes voorkomen worden. Als je scheert, verwijder je de zachte bovenkant van de haar, waardoor deze ruwer lijkt als je hem aanraakt. Hierdoor kunnen de haren als ze terugkomen soms dikker lijken en minder zacht aanvoelen dan het geval is bij andere ontharingsmethoden.

Koude waxstrips

Je kunt koude waxstrips gebruiken om lichaamshaar snel en gemakkelijk te verwijderen. Op deze strips zit al wax, wat betekent dat je niet zelf aan de slag hoeft met een spatel en mixkommetje. Deze strips zijn bijzonder effectief op moeilijk te bereiken plekken zoals de oksel of bikinilijn. Waxen geeft een langduriger resultaat dan scheren; de haren blijven tot vier weken weg. Zorg er wel voor dat de haren minsten 6 mm lang zijn voordat je gaat waxen, anders kan het zo zijn dat de strips niet alle individuele haartjes meenemen.

Om een waxstrip te gebruiken, haal je gewoon de bedekkende laag eraf en wrijf je de strip stevig tegen de huid aan. Trek de strip in een snelle beweging los om het haar te verwijderen. Breng een kalmerend naverzorgingsproduct, zoals aloë vera, aan om eventuele roodheid te verminderen. Het voordeel van koude waxstrips is dat er geen knoeiboel onstaat en ze gemakkelijk weggegooid kunnen worden na het waxen. Achtergebleven restjes wax kunnen gemakkelijk afgespoeld worden met warm water en zeep.

Ontharingscrème

Met een ontharingscrème kun je haar verwijderen op een vrijwel pijnloze manier. Dit werkt ook goed als je haast hebt. De crème werkt doordat ze de keratinestructuur van de haar afbreekt. Speciale ontharingscrèmes voor de gevoelige huid zijn effectief voor huidoppervlakten met een grotere kans op irritatie, zoals het gezicht. De ontharingscrème van Veet voor de gevoelige huid is verrijkt met aloë vera en vitamine E, die bekendstaan om hun kalmerende eigenschappen. Een ander voordeel van ontharingscrèmes is dat de haartjes tot twee dagen langer wegblijven dan bij scheren. Als je langdurigere resultaten wilt, kun je echter misschien beter kiezen voor waxen.

Ontharingscrèmes zijn ook goed voor de portemonnee, vergeleken met dure bezoekjes aan een schoonheidssalon. Om de crème thuis te gebruiken, smeer je deze gelijkmatig uit over het te ontharen huidoppervlak en laat je deze zo lang intrekken als is aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Veeg de crème daarna af met een handdoek en spoel de huid af met water, voordat je deze droogdept. Daarna kun je de crème opnieuw aanbrengen op plekken die de eerste keer niet meegenomen zijn.

Welke methode je ook kiest, ontharing hoeft geen nachtmerrie te zijn. Scheren is handig als je weinig tijd hebt; onhandelbare haartjes verdwijnen met een simpele beweging van het scheermesje. Als je het haar langer weg wilt houden, is het gebruik van koude waxstrips  een effectieve methode. Een andere optie is het gebruik van een ontharingscrème, een vrijwel pijnloze manier van ontharing voor weinig geld.  Nu je meer weet over een aantal van de verschillende ontharingsmethodes, zul je snel de juiste methode vinden die ervoor zorgt dat je zo de deur uit kunt.