Ingegroeide haartjes – hoe voorkom je ze?

Ingegroeide haartjes (ook wel pseudofolliculitis barbae, voor als je interessant wil doen) zijn helaas een geaccepteerd risico van non-permanente ontharing. Ze verschijnen wanneer het haarzakje geblokkeerd wordt door dode huidcellen. Als resultaat beginnen ze onder de huid naar binnen te groeien. Dit komt vooral voor als de haartjes krullend, grof of pas geschoren zijn. Soms kunnen de haartjes de huid zelfs verlaten voordat ze omgekruld raken en de huid weer binnendringen.

Je herkent een ingegroeid haartje doordat er een klein pukkeltje kan ontstaan die erg kan jeuken. Het kan zelfs zo zijn dat je het haartje onder je huid kunt zien groeien.

Je moet wel heel veel geluk hebben om hier geen last van te hebben, maar er zijn stappen die je kunt ondernemen om het te vermijden en de kans op ingegroeide haartjes te verkleinen.

Scrubben
Scrubben is je eerste en meest effectieve verdediging tegen ingegroeide haartjes. Dit omdat het scrubben dode huidcellen en opgebouwde oliën verwijdert. Deze laten de haarzakjes verstoppen en dit zorgt ervoor dat ze ingroeien. Het beste moment om dit te doen is in bad of onder de douche. Nog daarvoor begin je met het aanhalen van je huid met een droge spons of scrubhanddoekje. Hierdoor komt de droge huid los. Maak daarna je gehele lichaam nat met gebruik van de spons of het handdoekje. Begin kleine cirkels te maken op je huid. Begin bij je voeten en werk naar boven. Wees zeer voorzichtig bij de bikinizones omdat de huid daar erg gevoelig kan zijn. Dit zou niet veel tijd moeten kosten, maar deze simpele routine hoort bij het voorkomen van ingegroeide haartjes.

Kies de juiste methode van ontharing 
Sommige manieren van ontharing zorgen sneller voor ingegroeide haartjes dan andere, dus het is belangrijk om de een methode te kiezen die het best is voor jou.

  • Scheren is dan wel snel, maar de gesneden uiteinden van de haren hebben een veel grotere kans om in de huid naar binnen te groeien.
  • Ontharingscrèmes kunnen dezelfde risico’s hebben als scheren omdat het ook een vorm van ontharing is.
  • Harsen is vaak de beste optie om ingegroeide haartjes te voorkomen, omdat het, het haar compleet verwijdert aan de wortel. Omdat het haartje groeit vanaf de wortel, is het belangrijk om te scrubben waardoor de haarzakjes zuiver blijven. Hierdoor worden ze niet teruggestuurd in de huid. Warme wax is de ideale oplossing, omdat de warmte de poriën opent waardoor het haar schoon verwijderd kan worden.

Wat je gekozen methode ook is, het is belangrijk dat je er goed mee omgaat omdat een verkeerde techniek vaak ingegroeide haartjes veroorzaakt. Lees dus de instructies en onthoud: oefening baart kunst!